Περιστατικά γαστρεντερίτιδας λόγω μολυσμένου νερού

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκαν αυξημένα περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε περιοχή της Θεσαλίας, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ χρειάστηκε ορισμένα περιστατικά να εισαχθούν και στην εντατική.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα

όπως αναφέρεται στη wikipedia “Η γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται   από λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου  τόσο του στομάχου όσο και του λεπτού εντέρου, και προκαλεί διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος και κράμπες. Η γαστρεντερίτιδα, παρόλο που δε σχετίζεται με τη γρίπη, είναι επίσης γνωστή και ως γρίπη του στομάχου ή γαστρική γρίπη”.

Από τα συμπτώματα και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι χρειάζεται κανείς να προσέχει ιδιαίτερα προκειμένου να αποφύγει τα προβλήμα υγείας.

Σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων είναι αναγκαία η ιατρική παρακολούθηση και η κατάλληλη αγωγή, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (μικρά παιδιά, ενήλικες και εγκυμονούσες γυναίκες).

Ποια είναι η αιτία

Η γαστρεντερίτιδα οφείλετε σε ιούς, βακτήρια ή παράσιτα και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή της κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων.

Η χλωρίωση του νερού σε δημοτικά δίκτυα αποτελεί την ενδεδυγμένη λύση για την προστατασία, εφόσον όμως έχει ανιχνευθεί η αιτία και η πηγή της μόλυνσης και έχει αντιμετωπιστεί καίρια στην πηγή της.

Σε μη επαρκώς ελεγχόμενα δίκτυα νερού συνίσταται ο τακτικός έλεγχος και η συστηματικής χλωρίωση του νερού.

ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών επιταχύνεται η ανάπτυξη των ιών και βακτηριδίων.

Επίσης τις περιόδους θεομηνιών αλλά και μετά από αυτές μπορεί τα δίκτυα ύδρευσης να επιμολύνθουν και να προκαλέσουν μεταξύ άλλων και γαστρεντερίτιδα.

Φίλτρα νερού και γαστρεντερίτιδα

Η χρήση φίλτρων νερού και η κατανάλωση φιλτραρισμένου νερού διασφαλίζει ότι το νερό είναι απαλαγμένο από ιούς, βακτήρια και παράσιτα αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την γαστρεντερίτιδα.

Τα φίλτρα θα πρέπει να έχουν όριο φιλτραρίσματος τουλάχιστον 5 microns και να διαθέτουν τουλάχιστον ένα στάδιο φίλτρανσης με ενεργοποιημένο άνθρακα.

Σε περιπτώσεις που το νερό είναι από ανεξέλεγκτη πηγή συστήνεται ο συνδιασμός φίλτρου στην κεντρική παροχή με όριο φιλτραρίσματος 5 microns και η χρήση τριπλού φίλτρου άνω ή κάτω πάγκου και για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης.