Μικροπλαστικά στο νερό

Τα μικροπλαστικά στην τροφική αλυσίδα

Τι είναι τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά στην τροφική αλυσίδατα μικρο-πλαστικά είναι μικρά τεμάχια πλαστικών που δυστυχώς είναι παντού στην τροφική αλυσίδα. Οι διαστάσεις των μικροπλαστικών ποικίλουν από μερικά χιλιοστά [mm] μερικά microns [μm]. Αυτά που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα έχουν πολύ μικρότερες διαστάσεις ( μικρότερα από 0,1 χιλιαστά [mm] = 100 microns [μm] ) με ορισμένους επιστήμονες να αναφέρουν ότι έχουν ανιχνευθεί μικροπλαστικά διαστάσεων στην τροφική αλυσίδα μικρότερων των 5 microns [μm] (= 0,005 χιλιοστά [mm]).

Που τα συναντάμε

Όπως ήδη αναφέρθηκε τα μικροπλαστικά τα συναντάμε σχεδόν σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Τα μικροπλαστικά προέρχονται από την διάσπαση μεγαλύτερων τεμαχίων πλαστικών και την διασπορά τους είτε με τον αέρα είτε με τη βροχή ως φερτά υλικά.
Εν συνεχεία εσέρχονται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου μέσω του πόσιμου νερού και μέσω των τροφών (κυρίως ψάρια – κρέας).

Στο ανθρώπινο σώμα ανάλογα με το μέγεθος τους παρακρατούνται σε διάφορα όργανα και ανάλογα με την σύσταση τους επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μελέτη των επιπτώσεων των μικροπλαστικών, απασχολεί τα τελευταία χρόνια την ιατρική κοινότητα. Οι μελέτες που έρχονται στο φως δείχνουν την αυξητική τάση της επιβάρυνσης της ανθρώπινης υγείας από τα μικροπλαστικά.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International, βρέθηκαν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα και συγκεκριμένα βρέθηκε τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο -ένα πολυμερές που χρησιμοποιείται στα μπουκάλια νερού και σε συσκευασίες τροφίμων.

Μικροπλαστικά και πόσιμο νερό


Στο πόσιμο νερό η ύπαρξη μικροπλαστικών μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας φίλτρα υπερδιήθησης (παρακράτηση σωματιδίων μεγαλύτερων των 0,05 microns [μm])

 

 

ή και φίλτρα αντίστροφης όσμωσης (παρακρτηση σωματιδίων μεγαλύτερων των 0,0001 microns [μm]).

 

Η εταιρία μας  WaterTech.gr διαθέτει μεγάλη γκάμα φίλτρων νερού που μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των καταναλωτών συμπεριλαμβανομένων και της προστασίας από τα μικροπλαστικά.